Proaktif

Kroki Nedir ve Nasıl Çizilir ?

Kroki nedir sorusu özellikle bir bölgenin kuşbakışı olarak çizimini öğrenmek açısından önem taşır. Coğrafi alanlarda, yapı, emlak ve benzeri alanlarda sıklıkla kullanılan kroki temel olarak alan tarifi ve konum bildirmek için kullanılmaktadır.

Kroki Nedir?

Kroki nedir sorusuna basit şekilde bölgenin ölçeksiz olarak genel olarak kuşbakışı şeklinde çizilmesi şeklinde yanıt vermek mümkündür. Özellikle coğrafi alanların belirtilmesinde, yapı ve dekorasyon işlerinde veya gayrimenkul sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Temel amacı mekanların kolay ifade edilmesidir. En belirgin özelliği ölçek kullanılmadan çizilmesidir. Kuşbakışı olarak yeryüzü şekillerinin veya farklı mekanların ifade edilmesini sağlayan kroki, bir yerin tarif edilmesinde hızlı şekilde hazırlandığı için avantajlıdır. Genel olarak mühendis ve mimarlar kroki çizimlerinden hareketle projelerini yürütebilmektedir.

Kroki Özellikleri Nelerdir?

Kroki özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kabataslak bir şekilde çizilmektedir. Bu bakımdan bilgiler kesinlikle doğru değil, yaklaşık olarak doğrudur. Temel amacı yeryüzü şekilleri veya mekanlar hakkında bilgi verebilmektir. Kuş bakışı olarak hazırlanır.
  • Uzunluklar göz kararı ile çizilir. Ölçek kullanılmadığı için krokideki uzunluklardan gerçek uzunluk hesaplamak olanaklı değildir. Aynı şekilde uzunluklar ölçülmeden göz kararı ile küçültülecektir.
  • Krokiler çok detaylı şekilde çizilmez. Örneğin kroki çizilecek olan yerde 50 bina bulunuyorsa bu binaların hepsi krokide yer almaz. Genel fikir verecek şekilde binalara ve daha çok önemli yerler bulunur. Aynı şekilde sokak veya cadde isimleri de ancak gerekli olduğunda kullanılır.
  • Krokilerde yön oku bulunur. Bu ok sayesinde yön tayini yapılabilir. Kağıdın bir köşesine kuzey, güney, batı ve doğu yönlerini gösteren sembol koyulur. Temel amacı krokiye bakıldığında kişinin duracağı konumu bilmesidir. Eğer yan yönler gerekiyorsa, kuzeybatı gibi, bu ifadeler de yine sembolde belirtilir.
  • Krokinin okunması kolay olması için bazı yerler semboller ile gösterilebilir. Örneğin önemli bir yer yıldız işareti ile gösterilir. Ancak kullanılacak sembollerin karşılıkları da kağıdın bir köşesinde belirtilmelidir.
Kroki Özellikleri Nelerdir

Kroki Nasıl Çizilir?

Kroki nasıl çizilir sorusunun yanıtı kolaydır. Çizimler arasında en kolay olarak ifade edilen krokilerde detaylara yer verilmez. Kuşbakışı olduğu için de herkes kroki çizebilir. Kroki çizmek için öncelikle çizim yapılacak olan alanın kapalı veya açık olup olmadığına dikkat edilir. Örneğin ev tarifi için kroki çiziliyorsa bu durumda kapalı alan olduğundan kağıda öncelikle kare veya dikdörtgen alan çizilir. Daha sonrasında evin odaları yaklaşık büyüklüklerine denk gelecek şekilde küçük kare veya dikdörtgenler olarak çizilir. Örneğin salonu göstermek için daha büyük bir alan, banyoyu göstermek için daha küçük alan bırakmak gerekir.

Kapı girişlerini de göstermek için karelerde boşluk bırakılır. İsteğe bağlı olarak kapıların açılış yönü de parantez şeklinde belirtilebilir. Krokinin anlaşılır olması için odalara isim vermek, odalarda bulunan örneğin klozet veya lavabo gibi eşyalara da yine isimlendirme yapmak yararlı olacaktır.

roki Nasil Cizilir

Açık alanlar için ise yeryüzü şekilleri, önemli kamu binaları, ana cadde veya geniş sokaklara yer verilerek kroki çizmek mümkündür. Kolay kroki çizmek için açık alanlarda belirgin bir noktayı temel alabilirsiniz. Örneğin bir bina kastediliyorsa o bina tam ortada olacak şekilde çizim işlemi yapılabilir.

Açık alan kroki çizimlerinde kağıdın bir köşesine krokiyi ifade eden yön sembolü de koyulmalıdır. Bunun için artı + işaretini kullanabilirsiniz. Artının üst kısmına kuzey, sol kısmına batı, sağ kısmına doğu ve alt kısmına güney yazabilirsiniz. Bu sayede krokiden yön tarifi alabilmek de mümkün olacaktır. Eğer göl, nehir, deniz gibi doğal oluşumlar varsa onları da yuvarlak içine alıp tarama yöntemi ile çizebilirsiniz.

Video kroki çizimi için ayrıca bakınız.

Bilgi verici diğer içerikler için proaktif kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu