Proaktif
Trend

Özgüven Nasıl Kazanılır Maddeleri

Özgüven Nasıl Kazanılır; Özgüvene sahip bir birey olmak aslında o kadar da zor değildir. Bazı insanlar doğuştan özgüvene sahip olurlar ve çocukluk dönemlerinde de pekiştirirler. Bazı insanlar ise doğuştan daha uysal yapıda ve az özgüvenli yapıya sahiptirler. Çocukluk dönemlerinde ise dış etkenler dolayısıyla aynı yapıya sahip olmaya devam ederler. Ancak böyle devam etmesi gerekmez. Günümüzde bile özgüvenin kazanılması için birçok çalışma ve analiz bulunmaktadır. Özgüvenli olmak isteyen her kişi bunlardan faydalanarak özgüvenli insanlara dönüşebilirler.

Özgüven Nedir?  

Özgüven, kişinin kendisine duyduğu güvene denir. Kendilerini öne çıkaran karakteristik özellikleriyle ön plana çıkan insanlar özgüvenli insanlardır ve kendilerini ortamlarda belli ederler. Özgüven duygusu kişinin kişisel gelişim ve psikolojik durumunu da belirten bir etkendir.

Özgüvenin Bireye Kazandırdığı Özellikler Nelerdir?

Özgüvenli bireyler tüm ihtişamlarıyla oldukları her ortamda kendilerini belli edebilen, etrafa ışık saçan, dik duruşlu bireylerdir.

Kendilerine her konuda güvenmek onlar için doğaldır.

Çekingen davranmazlar ve fikirlerini açıkça belirtirler.

Bahanelere başvurmak yerine açık iletişim kurmayı tercih ederler.

Kendilerine olan olumlu bakış açısı çevrelerine de olumlu yansır.

Özgüvensiz Olmanın Sebepleri Nelerdir?

Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylar ve duygular

Ebeveynlerin ve öğretmenlerin tutumu

Çevre edinememe

Dışlanma duygusu

Kendini sevmeme

Özgüvenin Önemi Nedir?

Özgüven sahibi olmak kişinin sahip olduğu ve olması gereken en güzel ve önemli özelliklerden biridir.

Özgüvenli bireyler kendilerini her ortamda belli edebilen insanlardır.

Kendilerine olan güvenlerini diğer insanlara geçirebilme özellikleri vardır.

Yön değiştirebilme ve liderlik özellikleriyle diğer insanları yönlendirme yeteneğine sahip bireyler oldukları için birer kahraman rolüne bürünebilirler.

Çekingen bireyler olmadıkları için iletişim konusunda başarılıdırlar.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Kişinin kendisine özgüvenli bir birey olma yolunda bazı kurallar koyması gerekir. Böylece gerçekten yapmak ve söylemek istediklerini gün yüzüne çıkarır ve bunların çevresinde davranır.

Uzman yardımı almak her zaman işe yarar. Kişi, kendine ait sorunları her zaman kendi çözemeyebilir. Böyle bir durumda uzman yardımı almak onu daha iyi bir analiz sürecine itecek ve kendisinin farkında varmaya başlayacaktır.

Hayır demeyi öğrenmek özgüven kazanma konusunda en önemli adımlardan biridir. Kişinin her şeye evet demesi problemdir çünkü kişinin başkalarına göre hareket ettiği ve kendine ait bir fikri olmadığını gösterir. Ancak hayır demek aynı zamanda kişinin kendine duyduğu saygıyı ve kalitesini belirtir.

Özgüven kazanma yolunda geçmişe inilmeli ve özgüvensizliğin nedenleri ve bu nedenlerin temeli ortaya çıkarılmalıdır. Böylece asıl sorunun derinine inilir ve kişi, kendisinde asıl sorunları ortaya çıkarır. Sorun belliyse çözüm her zaman kolaydır.

Spor yapmak veya çeşitli hobiler edinmekte özgüvenin kazanılmasında rol oynar. Kişi böylelikle sosyal hayata karışacak ve kurduğu iletişimler ile kendini dış dünyaya açmaya başlayacaktır.

Cesaretli olmak her zaman önemlidir. Özgüvenin kazanılması için aynı zamanda cesaretli de olmak gerekir. Böylece sorumluluk almaya çalışacak ve aldığı sorumluluğun altından kalkabilmek ona özgüven sağlayacaktır.

Yazar: Proaktif

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu