Proaktif

Seçmen bilinci Toplumsal yozlaşma

Seçmen bilincinin, yaşanmış bir olaydan kesitle anlatıldığı bir makale iyi okumalar.

Prof. Dr. Ali, üniversitede biyoloji dersleri veriyor.  Ali bekar ve evini temizletmek için bir temizlikçi ile anlaşmış. Aynı temizlikçi 12 yıldır evini temizliyor.

Temizlikçi bayan A’nın torunları var. Bayan A’nın maddi durumu iyi olmadığı için torunlarının eğitim masrafını Prof. Dr. Ali üstlenmiş.

1994 yılı haziran ayının 20 sinde Prof. Dr. Ali,temizlikçi Bayan A’ya yarın erken gel, yarın derse erken gideceğim der ve tamam cevabını alır.

Ertesi gün Prof. Dr. Ali sabah erkenden kalkar, saat: 8:30 olur Bayan A yok, saat: 09:00 olur Bayan A yok, saat: 09:30 olur Bayan A yok. Prof. Dr. Ali aşağıya iner, ne görsün! bayan A kollarını bir birine bağlamış kapı önünde bekliyor.

Prof. Dr. Ali şaşkınlıkla bayan A’ya neden burada bekliyorsun der.

bayan A ; Ali bey kapıyı açan olmadığı için giremedim.

Ali bey; sen zile basıp girmeyi bilmiyor musun?

bayan A yok diyerek , ben zile basıp giremem , birisi çıkınca kapıdan öyle girerim diye cevap verir.

Ali bey; On iki yıldır geliyorsun, daire sayısı da on dört bir zile basıp girmeyi bilmiyor musun? Sorusuna hayır cevabını alır.

Ali bey, peki kaç yaşındasın diye sorulara devam eder. 55 diye cevap veriri bayan A,

10’a kadar saymayı bilmiyor musun? Bu soruya da hayır cevabını alan Ali bey, takip et beni der.

Daireye çıkan Ali beyle, bayan A soru cevaba devam ederler, Pazar gün ki seçimde hangi partiye oy verdin?  Bayan A, XX partisine oy verdim der.

Ali bey üniversiteye telefon ederek, ben gelmiyorum, dersime gidin öğrencilere bir şeyler anlatın, görevli hasta mısınız diye sorara? Ali bey hayır diyerek bugün çalışmayacağını söyler.

Bayan A’nın o ara temizlik için hazırlanmaya başladığını gören Ali bey, bırak der temizliği , bugün bana sadece çay getireceksin diyerek daktilosunu önün alır  ve kitabının giriş cümlelerini yazama başlar.

Tespit Sonuç

55 yılda 1 den 10’a kadar saymayı öğrenemeyen, 12 yıldır geldi evin ziline basmayı öğrenemeyen, kişiye siz çocuklarınızın geleceğini oylattırıyorsunuz, buna da demokrasi diyorsunuz. Bu demokrasinin tanımında bir sakatlık olmalı diyen Ali bey, kitabını yazamaya devam eder.

Ali beyin yazdığı kitabın ismi, haftaya bu yazının altında paylaşılacaktır. Güncellemeler için bizi takip edin.

Sabri Turhan

Proaktif Yazar Marmara Üniversitesi Sosyoloji

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu